Czym jest chłodnictwo?

Informacje wprost z tawerny

Czym jest chłodnictwo?

Zgodnie z definicją, jest to dział techniki, który zajmuje się zmniejszaniem temperatury otoczenia w określonym środowisku, w celu stałego jej utrzymania. Ten proces jest przede wszystkim wykorzystywany w przemyśle spożywczym.

Jakie są urządzenia chłodnicze?

chłodnictwoProdukty, które są hermetycznie zapakowane w słoikach czy puszkach, najczęściej mogą leżeć przez wiele miesięcy w temperaturze pokojowej i nic się im nie stanie. Jednak zupełnie inaczej bywa ze świeżymi produktami spożywczymi, które zaczynają się psuć nawet po kilkunastu godzinach. Nie wspominając o produktach mrożonych, które nie mogą przebywać poza chłodnią utrzymującą stałe, ujemne temperatury. Chłodnictwo jest niezastąpione w branży spożywczej, bo pozwala zachować lub nawet przedłużyć termin zdatności do spożycia konkretnego produktu. W tym zakresie dostępne są przeróżne witryny i lady chłodnicze, lodówki i zamrażalki czy nawet pojazdy dostawcze z mobilną chłodnią. Wszystko po to, aby zachować ciągłość łańcucha chłodniczego, ponieważ wiele produktów spożywczych jest bardzo wrażliwa na wahania temperatur. Jeżeli mrożonki ulegną rozmrożeniu, to mogą się w nich zacząć namnażać groźne bakterie, dlatego też tak ważne jest przechowywanie ich przez dwadzieścia cztery godziny w temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza. Przedsiębiorcy często korzystają z różnych urządzeń chłodniczych w sklepach spożywczych, rybnych czy nawet w cukierniach. Urządzenia chłodnicze nie należą do najtańszych, ale często są koniecznością.

Najpopularniejsze urządzenia chłodnicze służą do przechowywania mięs, wędlin, nabiału i mrożonek. Choć można w nich znacznie więcej produktów trzymać, gdyż skutecznie chronią żywność przed szybkim psuciem. Takie sprzęty mają najczęściej wbudowane agregaty chłodnicze.