Dokładne badanie kału

Informacje wprost z tawerny

Dokładne badanie kału

W sklepach spożywczych kupujemy różne produkty, które spożywamy nawet bez obróbki termicznej. Czasami możemy odczuwać bóle brzucha, które mogą świadczyć o zakażeniu układu pokarmowego. Niekiedy zachodzi konieczność wykonania badania kału, aby ustalić znajdujące się w nim bakterie. Trzeba się do nich odpowiednio przygotować.

Obecność bakterii w kale

bakterie w kaleJelita są ważnym organem, ponieważ mają wpływ na naszą odporność. Niestety, ale zdarza się, że poprzez nieodpowiednią dietę czy też picie zanieczyszczonej wody dochodzi do poważnego zakażenia układu pokarmowego. Zatrucie często jest wskazaniem do badania kału. Specjaliści dokładnie analizują bakterie w kale. Ich obecność nie zawsze świadczy o chorobie, ponieważ część bakterii stanowi naturalną florę naszego organizmu. Badanie wymaga pobrania próbki kału od pacjenta, dzięki której można wykonać posiew na specjalnych podłożach. Narastająca ilość bakterii pozwala na ich dokładną identyfikację. Niebezpieczną bakterią jest Escherichia coli, której źródłem zakażenia jest głównie niedogotowane mięso. Salmonella w kale świadczy o spożyciu zakażonej żywności, szczególnie jajek. Objawia się wysoką gorączką, bólami brzucha i biegunką. Każda bakteria występująca w kale może świadczyć o chorobie i stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. W związku z tym, dokładne badanie kału jest zalecane w wielu przypadkach. Po uzyskaniu wyników, możliwe jest wdrążenie odpowiedniego leczenia farmakologicznego. Należy zadbać też o dietę i stosowanie probiotyków.

Lekarze zlecają pacjentom różne badania. Czasem zachodzi konieczność wykonania badania kału na obecność różnorodnych bakterii, które mogą mieć zły wpływ na organizm. Jest grupa bakterii, która jest w pełni bezpieczna dla naszego organizmu. Tylko badanie laboratoryjne może wykazać, co dokładnie znajduje się w materiale.