Perfekcyjne spaghetti bolognese

Informacje wprost z tawerny

Perfekcyjne spaghetti bolognese

Czy kuchnia włoska jest rzeczywiście najlepszą kuchnią świata? Ciężko stwierdzić jednoznacznie, ale Włosi tak właśnie uważają. Są zakochani we własnej kulturze kulinarnej i rodzimych potrawach, niechętnie eksperymentują i nie zachwycają się daniami innych krajów. Można pokusić się o twierdzenie, że mają w tym dużo racji. Ciężko szukać osoby, która nie przepadałaby za włoskimi przysmakami. Pizza, makarony, risotto, niebiańskie słodycze i kawa. Czego potrzeba więcej do pełni szczęścia?

Spaghetti na miarę Italii

przyprawa suszone pomidory do spaghettiJednym z najpopularniejszych włoskich dań są wszelkiego rodzaju pasty. Najbardziej znane jest oczywiście spaghetti bolognese, czyli długi makaron oblepiony mięsnym ragu, z dodatkiem twardego sera (najczęściej parmezanu). Jak przygotować doskonałe włoskie spaghetti? To proste, ale najważniejszą rzeczą jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości produkty. Warto mieć świadomość, że Italia korzysta z produktów świeżych i najwyższej klasy. Najważniejsze są warzywa. W przypadku tego makaronu mowa rzecz jasna o pomidorach. W naszych warunkach klimatycznych ciężko o dobre pomidory przez cały rok, niemniej jednak bez trudu możemy zakupić prawdziwe włoskie, tyle że w puszce. Idealnie nada się także przyprawa suszone pomidory do spaghetti. Taki dodatek doda intensywnego i wyrazistego smaku. Jak zatem przygotować oryginalną włoską pastę? Należy przygotować sofritto, czyli zeszklić na niewielkiej ilości oleju cebulę, marchewkę i selera naciowego. Następnie dodać mięso i dużą ilość pomidorów (mogą być z puszki), czerwone wino. Jako dodatek doskonale sprawdzi się przyprawa suszone pomidory do spaghetti, która podbije smak ragu. Mięsny sos z dodatkiem aromatycznej potrawy powinien dusić się możliwie jak najdłużej. To sprawi, że smaki połączą się, a sos będzie intensywny w smaku. Gotowy wystarczy połączyć z makaronem i posypać startym serem.

Włosi przepadają za makaronami. Co ciekawe, pełnią one rolę przystawki (daniami głównymi są mięsa lub ryby). Włosi makarony spożywają tak, jak u nas jada się zupy (czyli przed daniem głównym). Jedzą go więc często, ale w niewielkich porcjach, dzięki czemu są szczupli. Makaron ponadto zawsze ugotowany jest al dente. Każda włoska mamma potrafi przygotować świetną pastę, której podstawą jest aromatyczny, gęsty sos warzywny lub mięsny z dodatkiem pachnących przypraw (jak np. przyprawa suszone pomidory do spaghetti). to właśnie sekret doskonałego smaku dań słonecznej Italii.