Smaczna mąka kokosowa

Informacje wprost z tawerny

Smaczna mąka kokosowa

Większość z nas w kuchni używa przeważnie mąki pszennej o różnych typach, ewentualnie razowej czy żytniej. To co je łączy, to zawartość glutenu, który niekoniecznie może być spożywany przez wszystkich. Osoby chore na celiakię, cierpiące na nietolerancję pokarmową czy zwyczajnie dbające o swoje zdrowie i pragnące urozmaicić swoją dietę, świadomie wykluczają z niej produkty z zawartością glutenu.

Co zrobić z mąki kokosowej?

kokosowa mąka bezglutenowaPrzeważnie kokos kojarzy się nam z owocem palmy, który jest schowany w twardej skorupie. Jego rozłupanie wymaga użycia siły lub odpowiednich narzędzi. Wewnątrz znajduje się woda kokosowa otoczona białym miąższem. Zarówno woda jak i miąższ są bardzo zdrowe i zawierają wiele cennych witamin dla zdrowia, dlatego jest wskazane ich spożywanie. Z wody nie można już nic więcej zrobić, natomiast z miąższu jak najbardziej tak. Można go dostać w formie małych wiórków kokosowych lub w formie zmielonej czyli mące. Wbrew pozorom, mąka kokosowa ma sporo zastosowań  w kuchni i można z niej wyczarować wiele smakowitych dań. Kokosowa mąka bezglutenowa doskonale się sprawdza jako składnik naleśników, jednak trzeba do niej dodać inny rodzaj mąki, ponieważ nie zawiera ona glutenu i nie wiąże ciasta. Można z niej zrobić placuszki, pod warunkiem, że mąki doda się niedużo, a więcej będzie jajek. Można ją dodać do smoothie, ponieważ są to dokładnie mielone wiórki kokosowe lub bezpośrednio miąższ kokosa. Taką mąkę można też samodzielnie wykonać w domu i przy okazji zrobić mleko kokosowe. Mąka kokosowa ma śnieżno białą barwę i lekko wyczuwalny smak i zapach kokosa, a więc dobrze się sprawdzi w różnego rodzaju wypiekach i deserach. Ponadto jest bogata w błonnik i nasycone średniołańcuchowe kwasy nasycone. Jest ona polecana osobom na diecie wegetariańskie, wegańskiej, odchudzającej oraz dla diabetyków.

Bezglutenowe mąki z zasady są dużo bardziej zdrowe niż na przykład mąka pszenna, ponieważ zawierają spore ilości witamin i składników mineralnych. Jeżeli chodzi o mąkę kokosową, to świetnie wpływa na metabolizm, obniża stężenie glukozy we krwi, cholesterolu czy szkodliwych triglicerydów. Ma też dużą zawartość białka, dlatego często po  nią sięgają osoby uprawiające jakiś sport czy pragnące budować masę mięśniową. Za kilogram mąki kokosowej trzeba zapłacić od 6 do 50 zł.