Szybkie ozonowanie mięsa

Informacje wprost z tawerny

Szybkie ozonowanie mięsa

Mówi się, że mięso jest niezdrowe, bo coraz częściej zwierzęta hodowlane są faszerowane antybiotykami lub niezdrowymi paszami, które przenikają do mięsa. Oczywiście pewne partie mogą być bardziej szkodliwe, ale mięso też jest niezbędne w naszej diecie.

Jakie mięso można ozonować?

ozonowanie mięsaZdecydowana większość ludzi spożywa mięso na różne sposoby, które nie do końca są wskazane dla naszego organizmu. Jednak zawsze wszystko zaczyna się od jakości mięsa, a ona może być różna. Jedyne bezpieczne mięso pochodzi z ekologicznych i certyfikowanych upraw, ale nie każdego na nie stać, bo jest znacznie droższe niż ogólnie dostępne w sklepach mięsnych. Jednak jest sposób, aby każde mięso z dowolnego źródła zamienić na ekologiczne i można to zrobić w domowym zaciszu. Przede wszystkim chodzi o ozonowanie mięsa przy pomocy generatora ozonu, który kupimy w większości sklepów ze sprzętem dla gospodarstwa domowego. Jest to niewielkie urządzenie, które produkuje ozon w odpowiednio dużym stężeniu. Można go wykorzystywać do odkażania powietrza i pomieszczeń w domu, wody oraz wszelkiego rodzaju żywności. Ozon jest naturalnym gazem toksycznym o działaniu aseptycznym, który może być stosowany w dezynfekowaniu i oczyszczaniu żywności. Przede wszystkim możemy ozonować warzywa, owoce, jajka, a także mięso czy ryby. Wkłada się je do wody w plastikowym lub szklanym pojemniku i wprowadza rurkę z dyfuzorem, którą podłącza się do ozonatora. Ozonowanie mięsa powinno zająć około piętnaście – dwadzieścia minut.

Po tak krótkim czasie mięso staje się niemalże ekologiczne, ponieważ ostały z niego usunięte antybiotyki i wszelkie szkodliwe substancje, które nie są widoczne gołym okiem. Takie mięso dłużej pozostaje świeże i nie zmienia smaku ani zapachu. Jest po prostu zdrowe.