Właściwości oleju rokitnikowego

Informacje wprost z tawerny

Właściwości oleju rokitnikowego

Wyjątkowe właściwości rokitnika sprawiają, że jest często wykorzystywany do produkcji suplementów diety, kosmetyków, a także przetworów. Wspomaga on leczenie dolegliwości układu pokarmowego, skutecznie radzi sobie z wysokim poziomem cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi. Zawiera wiele substancji prozdrowotnych, flawonoidy, witaminy oraz garbniki. Działa przeciwutleniająco, antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Bogaty jest w związki fenolowe, dzięki czemu skutecznie radzi sobie z podrażnieniami skóry.

Wszechstronność zastosowania olejku z rokitnika

olejek rokitnikowyPrzeciwdziała pojawianiu się zmarszczek, działa nawilżająco i wygładzająco. Dzięki niemu cera jest promienna i elastyczna. Neutralizuje wolne rodniki, dlatego jest skutecznym środkiem odmładzającym skórę. W obecnych czasach dużą popularnością cieszy się olejek rokitnikowy, gdyż jest on skutecznym środkiem pielęgnującym. Może być dodawany do różnorodnych kosmetyków, a także stosowany jako samodzielny preparat. Bogaty jest w kwasy omega, przyśpiesza regenerację skóry, wspomaga gojenie się ran. Zawartość witaminy A sprawia, iż działa przeciwzapalnie, a także odmładzająco, spowalnia proces starzenia się skóry. Olej z rokitnika znany jest ze swoich właściwości bakteriobójczych, dlatego często stosowany jest na trudno gojące się rany, wspomaga leczenie wielu chorób skórnych, takich jak trądzik, łupież, urazy, odmrożenia, skaleczenia. Jego stosowanie zapobiega pojawianiu się blizn. Olej z rokitnika zawiera wysokie stężenie substancji czynnych, dlatego korzystnie wpływa na kondycję skóry, wzmacnia włosy i paznokcie. Ma szerokie zastosowanie w kosmetologii, doskonale wnika w naskórek i skórę właściwą, co skutkuje poprawą metabolizmu i mikrokrążenia w tłuszczu podskórnym. Działa odżywiająco, chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem oraz utratą wody.

Jest skutecznym sposobem na to, by przywrócić równowagę lipidową i kwasowo-zasadową skóry. Poprawia jej jędrność i elastyczność, skutecznie radzi sobie ze zmarszczkami starczymi oraz mimicznymi. Zawdzięcza to zawartości witamin A i C, a także krzemu. Pobudza produkcję kolagenu, przywraca skórze dawną jędrność i elastyczność. Działa także profilaktycznie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się naskórka, wykazuje właściwości regenerujące, można go stosować w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, tłustej i problematycznej.