Wykorzystujemy ekstrakt z rokitnika

Informacje wprost z tawerny

Wykorzystujemy ekstrakt z rokitnika

Rokitnik jest jedną z najcenniejszych roślin w Polsce, zwłaszcza owoców jesieni, a wciąż pozostaje niezbyt popularny. Sięgając po jagody acai czy nasiona goi, warto zastanowić się, czy lepszym rozwiązaniem nie będzie skorzystanie z rośliny z naszej strefy klimatycznej. Oczywiście różne odmiany rokitnika występują również w Azji, jednak stosowany jest także w Europie, zwłaszcza w przypadku krajów bałtyckich. Warto więc poznać jego dobroczynne właściwości nieco dokładniej.

Wybieramy ekstrakt z rokitnika

ekstrakt z rokitnikaRośliny rokitnika możemy spotkać rosnące niemal jak chwasty, na przykład na wydmach nad Morzem Bałtyckim. Rokitniki są dwupłciowe, dlatego potrzebują zarówno osobników żeńskich, jak i męskich aby móc owocować. Przydatny i bardzo zdrowy będzie ekstrakt z rokitnika. W składzie znajdziemy przede wszystkim bardzo dużą ilość witaminy C, która jest doskonale przyswajalna, występuje w dużej ilości, nawet do 3500mg na 100g owoców, co wielokrotnie przewyższa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo ta pochodząca z rokitnika jest stabilna. W przypadku soków z rokitnika tłoczonych różnymi metodami, możemy zauważyć utratę witaminy C na poziomie 40 do 50% w stosunku do świeżych owoców. W efekcie wciąż pozostaje jej bardzo dużą ilość. Oprócz tego w rokitniku znajdziemy duże ilości witaminy A, K, E, karotenoidów, kwasu foliowego czy fitosteroli. Ze względu na pozytywne właściwości, w tradycyjnej medycynie orientalnej wykorzystywano rokitnik do leczenia astmy, chorób skórnych oraz reumatycznych. Obecnie wiadome jest, iż rokitnik jest substancją silnie stymulującą działanie układu odpornościowego, a także o działaniu przeciwzapalnym czy nawet antynowotworowym. Same owoce rokitnika określane są mianem superfood, ze względu na ogromną ilość dobrych składników odżywczych. Znajdziemy w nich także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-7 oraz omega-9.

Podsumowując, rokitnik posiada bardzo dobroczynne właściwości zdrowotne. Z tego powodu jest rośliną cenioną powszechnie od wieków, dzięki czemu wykorzystywana jest zarówno jako składnik spożywczy, jak i składnik kosmetyków. Zaletą rokitnika jest fakt, że owoce można spożywać na surowo, wycisnąć z nich sok, bądź tłoczyć olej. Każda ta forma ma swoje zalety, dlatego warto korzystać z każdej z nich wedle upodobania.