Zabezpieczenie restauracji przez bramę rolowaną

Informacje wprost z tawerny

Zabezpieczenie restauracji przez bramę rolowaną

Coraz chętniej jadamy poza domem, mogąc wybierać w przeróżnych rodzajach miejsc, podających rozmaitą żywność. Wybieramy globalne sieci podające jedzenie typu fast food, pizzerie, lokalne punkty gastronomiczne czy restauracje. Właściciele takich obiektów, prócz trzymania pieczy nad smakowitością potraw, jakie serwują, muszą zadbać też o bezpieczeństwo swoich lokali.

Zalety bram rolowanych w restauracjach

bramy rolowane do restauracjiW obecnych czasach często dochodzi do różnych aktów wandalizmu. Na ulicy można spotkać powybijane szyby witryn pawilonów, uszkodzenia drzwi wejściowych czy pomalowane sprayem elewacje. Jednym z rozwiązań takich problemów są bramy rolowane do restauracji, które mogą powstrzymać zniszczenie mienia danego lokalu. Producenci oferują wiele rodzajów takich portali, a większość jest automatyczna, nie wymagająca wysiłku fizycznego. Kolejną zaletą jest niewielkie zajmowanie przestrzeni restauracji, ponieważ brama taka jest rolowana, pancerz jej zwija się na wał, który umieszcza się nad otworem. To sprawia, że przestrzeń pod sufitem jest wolna i właściciel może zaprojektować ją w dowolny sposób, dodając urokowi swojemu lokalowi. Chętny na zakup bramy ma możliwość wyboru stalowymi, a aluminiowymi, a także z opcją ocieplenia jednego i drugiego rodzaju. Wydaje się, że dla restauracji najwłaściwsza byłaby model, który podtrzymywałby ciepło obiektu, szczególnie ważne zimą. Taka brama ma pancerz ze stalowych bądź aluminiowych profili i wypełniona jest izolatorem ciepła – producenci najczęściej stosują piankę poliuretanową. Izolacja taka jest wzmocniona również systemem uszczelnień, zarówno górnych, bocznych oraz dolnych. Brama taka spełnia także rolę ochronną, ponieważ wyposażona jest w zamek ryglujący, który unicestwia próby otwarcia jej z zewnątrz, kiedy jest zamknięta na klucz. Często zabezpiecza też przed chuliganami, chcących wybić szyby w restauracji czy popełnić inne akty wandalizmów. Jest to niewątpliwa jej zaleta zastosowania, którą na pewno przemyślą restauratorzy. Wygoda stosowania też należy do plusów bramy rolowanej, ponieważ ma napęd elektryczny, dlatego użytkownik nie musi używać siły. Może być również ozdobą i zachętą do przyciągnięcia klientów, kiedy lokal jest zamknięty.

Wydaje się, że takie urządzenie nie jest konieczne w restauracji, ale niewątpliwe jej zalety użytkowania mogą zachęcić do wykorzystania jej w swoich obiektach. Oprócz zadbania o podniebienie klientów warto też pomyśleć o bezpieczeństwie swego lokalu gdyż koszty związane z jego ewentualną dewastacją mogą być bardzo duże.